Jak vybrat vhodné vybavení na plavání pro začátečníky

Investování do správného vybavení na začátku je užitečné a může vám ušetřit spoustu frustrace s protékajícími brýlemi, vlajícíma plavkama, které vás budou brzdit nebo překážejícími vlasy v obličeji. V tomto článku si projdeme vše, co by začínající plavec měl mít. Na konci článku přikládám také odkazy na obchody, kde vybavení můžete zakoupit.

 

Základní vybavení

1. Pantofle a hygiena

Pravdou je, že pantofle nebo žabky k plavání nepotřebujete, ale k bazénu se nějak dostat musíte. Nepodceňujte hygienické návyky a zakupte si gumové pantofle, oceníte je jak vy, tak ostatní lidé na bazénu. Po areálu se pohybuje mnoho lidí a podmínky pro šíření bakterií a nečistot jsou ve vlhkém prostředí jako dělané. Navíc bez pantoflí snáze uklouznete na morké podlaze – o další důvod víc, proč si je pořídit. A nezapomeňte na ručník a hygienické potřeby. Mrkněte také na článek o pravidlech ohleduplného chování na bazénu.

 

2. Vhodné plavky

Muži

Pořiďte si přiléhavé plavky. V dnešní době asi nejčastější volbou jsou tzv. jammery – tedy nohavičkové plavky nad kolena. Nebudou vás ve vodě brzdit a jsou také velmi pohodlné. Na výběr jsou také další střihy briefs – slipové plavky (dnes oldschool, ale proti gustu…) a trunks – trenky nebo lépe řečeno boxerky s kratšími nohavičkami. Zvolte vhodnou velikost tak, aby plavky nebyly volné nebo příliš těsné.

Nevhodné plavky jsou jakékoliv nepřiléhavé plavky typu boardshort, které mají kapsy a jsou to spíše lifestylové kraťasy na pláž. Tyto plavky kladou velký odpor a plavání s nimi je obtížnější, protože látka nasákne více vody a je těžká a současně kapsy naberou vodu a hezky vás budou brzdit. Začátečníci odporový trénink na programu nemají.

Ženy

Milé ženy, bikiny jsou k moři a nejsou přizpůsobené na plavecký trénink ani výuku. Raději si pořiďte sportovnější jednodílné plavky. Existují také dvoudílné sportovní plavky, které jsou vyztužené a zpevněné v oblasti prsou a tudíž vhodné pro trénink a výuku plavání.

Dámské sportovní plavky mají nespočet střihů, jak v oblasti boků, tak zad. V tomto případě, můžete zvolit zcela podle vašeho gusta a pohodlí. Vyzkoušejte si různé střihy a vyberte si to nejpohodlnější pro vás. Můžete se vymódit různými paletami barev a motivů.

 

3. Plavecké brýle

Zakoupením plaveckých brýlí dáte najevo ostatním, že jako paní Radová rozhodně plavat nehodláte. Investujete do nich. Ujistěte se, že dobře sedí a těsní. Když si brýle budete zkoušet, vždy by vám měli chvilku držet na obličeji bez gumičky. Volte raději střední a vyšší cenové kategorie.

Pokud plavete v chlorovaném bazénu, počítejte, že brýle budete muset vyměnit za několik měsíců, protože chlór způsobuje jejich degradaci.

Plavecké brýle se vyrábějí v různých velikostech. Sportovní plavci nejčastěji používají brýle, které “sedí” uvnitř očnic. Poznáte je podle velmi malé velikoti a tudíž kladoucí nízký odpor vody. Do této kategorie patří také tzv. skořápky – kus plastu vytvarovaný podle tvaru očnic. Někteří elitní plavci stále na tyto “skořápky” nedají dopustit. Jako bývalý plavec doporučuji plavecké brýle menší, do očnic, které disponují těsnící gumou, resp. silikonem. Mohu potvrdit, že tento tvar brýlí sedí velké většině lidí, ženám i mužům.

Dalším typem plaveckých brýlí jsou tzv. sedící na očnicích. Provedením větší brýle, u kterých těsnění zasahuje na lícní kosti a obočí. Tento typ brýlí je oblíbený u fitness plavců a triatletů, ale také je potřeba pečlivě vybrat velikost. Zde byste měli rozlišovat modely pro muže a ženy, protože tvar obličeje máme jako muži (většinou) větší, než ženy. Ženy proto volte provedení pro ženy nebo v některých případech i pro děti.

A poslední kategorií jsou plavecké masky. Plavecká maska je hodně podobná potápěčské, ale postrádá silikonový kryt nosu. Masky jsou vhodné pro příležitostné plavce nebo děti. Děti většinou masku umí sami lépe nasadit a v jejich neposedném režimu fungují tyto brýle lépe. Pro dospělé plavce masky mohu doporučit pouze v případě, že žádné jiné nesedí.

Počítejte (bohužel), že po nějaké době se brýle začnou mlžit. Výrobci dělají, co mohou, aby mlžení omezili, ale ani u dražších brýlí se tomuto efektu po čase nevyhnete.

Aby vám brýle vydrželi déle bez mlžení, vyhněte se jakémukoliv kontatku s vnitřním sklem brýlí. Tam je totiž speciální úprava, které zabraňuje mlžení. Pokud se brýle již mlží, stále je k dispozici mnoho babských rad (plivnutí, prostředek na nádobí, sprchový gel) nebo produktů speciálně určených (anti-fog spreje) k ošetření vnitřní strany skel. Ženy, jestli-že máte dlouhé řasy, počítejte, že vám anti-fog ochranu z vnitřní strany brýlí velmi brzy odstraní – leda, že byste nemrkali 🙂

A poslední rada k plaveckým brýlím pro začátečníky je: zvolte si čirou nebo jemně zatmavenou (kouřovou) barvu skel.

 

4. Plavecká čepička

Zde je to velmi jednoduché, pokud máte dlouhé vlasy, plavecká čepice je nutná. Pro ženy je téměr vždy, pro muže volitelně. Na výběr jsou různé materiály od polyesteru po silikon. Osobně doporučuji kvalitní silikonovou čepičku, případně některé varianty kombinace silikonu a polyesteru (Spandex). Čistě látkové čepice na hlavě nedrží a nestáhnou vám tak dobře vlasy.

 

5. Plavecká deska

Pořiďte si také obyčejnou malou plaveckou destičku. Malá deska stačí ze dvou důvodů. Jednak v batohu zabere méně místa a druhak vám neničí plaveckou polohu těla při tréninku. Využijete ji na technická cvičení a pokud budete trénovat také sami, bude se hodit. Pokud si připlatíte, existují také kombinace destičky a piškotu v jednom. Ušetříte tak trochu místa v batohu.

 

6. Mesh bag

Mesh bag je pytel, který má standardně objem kolem 30 litrů. Pohodlně do něj tedy dáte všechno vybavení na plavání včetně ručníku a hygieny. Plavecký pytel je ideální alternativou klasické české igelitky z nákupního řetězce (doplňte si). Jednak vám igelitku někdo může omylem sebrat, protože jich na bazénu může být několik stejných a druhak je to pohodlnější a profesionálnější řešení pro nošení pomůcek a věcí na bazén. Nebo si vezměte batoh. Taky dobrý.

 

Volitelné vybavení

1. Plavecký piškot

Piškot je speciálně tvarovaná “osmička” resp. pull-buoy, který se umisťuje mezi kolena, stehna nebo kotníky. Umožňuje trénink paží a zvedá vám polohu nohou. Velmi dobrá pomůcka na nácvik rotace těla při plavání.

 

2. Klip na nos

Vždy se snažíme, abyste se naučili plavat bez klipu na nos. Pokud to však bez něj opravdu nejde, zakupte si jej po první hodině. Zpočátku to pro vás bude příjemnější, přesto vám klip na nos po čase vezmeme.

 

3. Špunty do uší

Stejně jako s klipem na nos i špunty do uší někdy mohou pomoci citít se ve vodě lépe. V případě, že absolutně nesnesete trochu vody v uších (většinou jen na okraji, málokdy zateče voda přímo do uší) pořiďte si špunty do uší. Doporučuji kónický tvar silikonových špuntů, ale existují také speciální tmely, které se vytvarují podle vašeho ucha.

 

4. Krátké tréninkové ploutve

Ploutve jsou často pro začátečníky citelně ulehčujícím nástrojem na lepší polohu i rychlost plavání. V tréninku se můžou hodit také pro posílení nohou, ale nejsou nutné, jelikož je třeba se naučit plavat dobře i bez nich.

 

5. Plavecké packy

Packy jsou nástroj, který se připevní na dlaň a kladou vyšší odpor při záběru. Ve výuce využíváme různé typy a velikosti pacek. Pokud byste si chtěli nějaké pořídit, nejprve zkonzultujte s trenérem a nechte si poradit typ a velikost pacek.

 

6. Čelní šnorchl a další pomůcky

Šnorchly pro začátečníky mohou občas pomoci, avšak spíše je doporučujeme pokročilím plavcům, stejně tak jako další pomůcky (odporové padáky a další věci, které plavání činí obtížnějším, speciální technické vybavení, expandery apod.) Tyto pomůcky vám zapujčíme při tréninku. Nemusíte si je tedy kupovat.

 

Kde nakoupit

V Praze máte na výběr z několika obchodů, které mají v nabídce plavecké potřeby. Osobně nedoporučuji velké řetězce Sportissimo nebo Intersport, kde není nabídka nějak rozsáhlá a personál není tolik specializovaný, aby vám dokonale poradil. Pokud máte přece jenom raději větší obchodní domy, mohu doporučit Decathlon, kde si vyberete základní vybavení za příznivou cenu, pro začátečníky dostačující.

V případě, že máte rádi specializovanější obchody, pak zde přikládám pár tipů. Na větších bazénech (Podolí, Šutka a další) jsou malé obchůdky přímo v areálu bazénu a můžete vybavení zakoupit tam. Také mohu doporučit online obchody Sportex nebo Triexpert, které mají také kamennou prodejnu, kde si vše můžete vyzkoušet. Ideální.

O autorovi

Trenér a zakladatel plavecké školy Swimtime pro aktivní životní styl dospělých a dětí. Trénování se věnuji od roku 2010 a moje aktivní závodní období trvalo 16 let. Studoval jsem Karlovu Universitu se specializací na sportovní plavání. V rámci Swimtime se věnuji výuce dospělých začátečníků se strachem z vody a pokročilejším plavcům pro efektivnější techniku a trénink.

Related Posts

Plavecké začátky a 7 tipů pro jejich úspěšné zvládnutí

Když se díváte na jiné plavce, kteří hladce kloužou po...

4 pravidla výdechu do vody & cvičení na doma

Mezi základní plavecké dovednosti patří správné dýchání. Osvojte si toto...